Министър Вътев: МЗХ ще стартира кампания за представяне на успешни агробизнес модели

1996 преглеждания

Целта е да се покажат и насърчат добрите практики в земеделието

Министерството на земеделието и храните ще стартира кампания за представяне на успешни агробизнес модели в страната. Целта е да се покажат и насърчат добрите практики в земеделието, прилагани от стопани с опит в областта на растениевъдството и животновъдството, които успешно развиват своя бизнес. Това съобщи министърът на земеделието и храните по време на церемонията за връчването на приза „Агробизнесмен на България за 2023 г.“ в София. Конкурсът за принос към развитието на земеделието се организира от вестник „Български фермер“.

Министър Вътев каза, че земеделието като бизнес начинание е трудно, защото е свързано с  променящите се климатични условия и риска от появата на болести при растенията и животните. В тази връзка той подчерта, че аграрната наука със своите достижения е изключително необходима и ценна за работата на фермерите.

Министърът на земеделието връчи приза „Агробизнесмен на България за 2023 г.“ на инж. Рашид Узунов, управител на предприятието за производство на прикачна почвообработваща техника „Раломекс“ АД, гр. Завет. Освен производител на техника инж. Узунов е и пчелар, който се грижи за 100 кошера.

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие“ Георги Тахов връчи отличие на Мария Василева за инвестиция с кауза - бутиковата животновъдна ферма Детска ферма „Кеффа“ и фермерска мандра в село Строево.

Издателят на в. „Български фермер“ и „24 часа“ Венелина Гочева награди семейната биоферма „Софина“ на Стоян Симеонов, където се произвеждат биологични зеленчуци, подправки, плодове и орехи.

В церемонията бяха отличени още Мария Николова, управител на опитната база на Опора Заден в село Цалапица, за създаването на нов сорт розов домат Мами Пинк F1, Пламен Янчев от стопанство „Дини Янчев“ от Долни Дъбник за пробив на българския пазар с дини без семки, а в категорията млад агробизнесмен бе награден Георги Мутафчиев, собственик на биоферма „Козле“.

Източник и снимка: Министерството на земеделието и храните

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук