Василка Лесничкова е от град Божурище, за нея кулинарството е удоволствие и релакс. Обича да експериментира с нови и разнообразни рецепти и да радва и изненадва хората около себе си с тях. Тя е поредния ни финалист в първото издание на кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“. Нейната рецепта на изкусително изглеждащата торта „ Орео“ събра най- много лайкове през изминалата седмица.
Торта „Орео“
Необходими продукти:
За блатовете:
2 ч.ч. брашно София мел Екстра
200 гр майонеза
1 ч.ч. захар
50 г тъмно какао
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 1/2 ч.ч. вода
За крема:
100 г маскарпоне
200 г крема сирене
200 мл сметана за разбиване
1/2 ч.ч пудра захар
352 г бисквитки от типа на "Орео" ( 2 пак. х 176 г)
шоколадов ганаш за декорация
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в купа, прибавяме останалите сухи съставки - захар, бакпулвер и какао и разбърквам на ръка, за да се получи еднородна смес.
Добавяме майонезата и водата и разбърквам отново - на ръка или миксер, няма значение.
Разпределяме сместа в три алуминиеви тавички с диаметър 20 см и пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20 минути.
През това време приготвяме крема. Разбиваме маскарпонето с пудрата захар, а след това прибавяме и крема сиренето. Тези продукти е добре да са със стайна температура. След това прибавяме и предварително разбитата на сняг сметана.
Отделяме една част от крема за измазване на тортата и декорация, а към останалата част прибавяме един пакет от натрошените бисквитики.
Когато блатовете вече са напълно охладени, слагаме единия блат, а след това разпределяме от половината крем с бисквитки. Повтаряме процедурата с другия блат, останалата половина крем и завършваме с третия блат.
Със заделената ни част от крема измазваме тортата, като си запазваме съвсем малко за украса, която да шприцоваме отгоре.
От останалите бисквитки, изваждаме няколко и разполовяваме, като редим по основата на тортата
Оставяме в хладилника за поне два часа. Останалата украса се състои от шприцован крем, още цели и малко млени бисквитки и разтичаш се по страните шоколадов ганаш.
EspressoNews