Дали да не се поглезим през уикенда с парченце от този изкусителен кейк?
Капучино кейк с маскарпоне
Необходими продукти:
за кейка:
250 гр. масло
4 яйца
150 мл. кисело мляко
1 ампула ванилия
230 гр. кафява захар
280 гр. брашно
1 с.л. какао
1 равна ч.л. бакпулвер
100 мл. капучино (приготвено от 2 с.л. инстантно капучино и 100 мл. вода) или 100 мл. силно кафе (от 2 с.л. инстантно кафе и 100 мл. вода)
За крема:
350 гр. маскарпоне
пудра захар
За декорация:
около 60 гр. черен шоколад
Начин на приготвяне:
Стопете маслото, след като изстине прибавете леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, и разбъркайте с телена бъркалка, докато продуктите се смесят добре. Прибавете захарта, ванилията и кафето (не трябва да е горещо, а със стайна температура) и разбъркайте отново.
Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и какаото.Прибавете сухите съставки към течните, като разбърквате с дървена лъжица. Получената кейкова смес изсипете в намаслена кейкова форма - правоъгълна с размери 20-30 см. или кръгла с диаметър 24 см.
Печете около 30 минути в загрята фурната до 180 градуса.Оставете кейка да изстине във формата.
В това време разбийте маскарпонето с пудрата захар, добавяте захар за сладост по вашия вкус.
Намажете изстиналия кейк с крема. Декорирайте отгоре с настърган на едро черен шоколад или може да поръсите с малко какао.
EspressoNews