Френска торта

1640 преглеждания

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 50 г краве масло
  • 2/3 ч. ч. захар
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. мед
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 2/3 ч. ч. брашно         

За крема:

  • 1 кг заквасена сметана
  • 1 1/2 ч. ч. пудра захар
  • 1 малко бурканче сладко от къпини
  • 250 г смлени орехи (за поръсване)    

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте с миксер маслото, захарта и яйцето, и добавете прясното мляко и меда.
  2. Изсипете сместа в съд с незалепващо покритие и я сложете на котлона, да заври.
  3. Варете на тих огън около 10 минути, докато сместа леко се сгъсти и придобие златист, карамелен цвят, като е добре да бъркате непрекъснато, за да не загори.
  4. Към леко изстиналата смес добавете брашното, смесено с бакпулвера.
  5. Омесете тесто и го разделете на 5 топки (може да се меси и докато е все още топло).
  6. Разточете всяка топка на кръгла тънка кора и не се притеснявайте, ако тя не е със съвършена форма - може да я оформите веднага, след изпичането ѝ.
  7. Застелете с хартия за печене голяма тава (най-добре тавата на фурната) и сложете отгоре първата кора.
  8. Печете 5-6 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като извадите блата от фурната, докато още е топъл, го оформете като кръг, с помощта на нож или с ринг формата, в която ще правите тортата. Така блатовете стават еднакви, а готовата торта - добре оформена.
  9. По същия начин разточете, изпечете и оформете всички блатове. Оставете ги да изстинат добре.
  10. Пригответе крема за френската селска торта, като разбъркате с миксер заквасената сметана и захарта. Може да добавите и 2 ванилии към крема.
  11. Сглобете тортата, като върху блата сложите от крема, след което поръсете с 2-3 ч. л. сладко от къпини и малко от смлените орехи.
  12. Повторете процедурата, докато блатовете и кремът свършат. Отгоре поръсете тортата обилно със смлените орехи и оставете в хладилника за 3-4 часа (до 1 нощ), за да могат блатовете да се напоят добре.
  13. Преди да сервирате, освободете внимателно тортата от ринга и отново поръсете с орехи.

Съвет:

Яйцата и млякото трябва да са със стайна температура, а маслото да е омекнало.