Днес ви предлагаме да опитате една рецепта за приготвяне на Вишисоаз (Студена крем супа от праз и картофи). Това е класическа френска супа, която съчетава нежността на праза с кремообразната текстура на картофите, за да предложи уникална кулинарна наслада. Тази супа, наречена на град Виши, е перфектният избор за летните дни, когато търсим нещо леко и освежаващо. Със своето деликатно съчетание на аромати и лесно приготвяне, Вишисоаз е идеалното предястие за вечеря или за обяд в горещите летни дни.
Време за подготовка: Около 15 минути
Време за приготвяне: Около 40 минути
Общо време: Около 55 минути
Брой порции: 4 порции
Необходими продукти:
4 стръка праз
1 голям картоф
1 глава лук
2 с.л. масло
1 л. пилешки или зеленчуков бульон
200 мл сметана
сол и черен пипер на вкус
нарязан пресен лук за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете праза, картофа и лука. В голяма тенджера загрейте маслото и запържете праза и лука до омекване (около 10 минути). Добавете картофите и бульона и оставете да ври около 20 минути, докато картофите омекнат. Пасирайте супата до гладка консистенция и оставете да изстине (около 10 минути за пасиране и охлаждане). Добавете сметаната и разбъркайте добре. Сервирайте студена, гарнирана с нарязан пресен лук. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.