Есента носи със себе си не само цветни листа и прохладни утрини, но и богати на вкус сезонни продукти, които могат да бъдат използвани за създаване на вкусни ястия. Днес ви представяме една рецепта за риба с пюре от тиква и спанак, която е идеална за сезона. Съчетавайки свежестта на морския вкус с богатството на тиквата и спанака, ястието ще ви достави истинска наслада.
Време за подготовка: 15 минути
Време за приготвяне: 30-35 минути
Общо време: 45-50 минути
Брой порции: 4
Необходими продукти:
4 филета риба по ваш избор
1 малка тиква, нарязана на кубчета
200 г. сварен спанак
2 скилидки чесън, нарязани
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
сок от ½ лимон
1 чаша бульон (рибен или зеленчуков)
свежи босилек или магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната, в тава за печене разпределете равномерно нарязаната тиква. Поръсете със зехтина, сола и черения пипер. Печете около 20-25 минути, докато тиквата стане мека. След като поизстине я намачкайте леко.
Подгответе рибата, като я измиете, подсушите с домакинска хартия и я подсолете сол и черен пипер. В голяма тиган с немаслено дъно, загрейте останалата супена лъжица зехтин и добавете нарязания чесън. Запържете чесъна за кратко. Прибавете спанака и го задушете до наваляне на обема му, приблизително за 2-3 минути. За подправка може да добавите още сол и черен пипер. Добавете свежо изцедения лимонов сок към спанака и разбъркайте добре.
Поставете рибните филета върху спанака и изсипете бульона в тигана. След това покрийте с капак и гответе на слаб огън за около 5-7 минути, докато рибата се приготви.
Сервирайте рибата върху пюрето от тиква и спанак, украсете с босилек или магданоз. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята.