Рецепта на седмицата: Салата с водорасли Уакаме

13049 преглеждания

Идеална за лек обяд или вечеря

Уакаме е вид водорасло, което се използва често в японската кухня. Там се прибавя най-вече към супи и салати. Вкусът е солен с лека сладникава жилка и смесен с други храни се получава великолепна вкусова симфония. Уакаме е богато на витамини и минерали, които допринасят за здравословното състояние на организма, затова Ви предлагаме една рецепта за салата с уакаме: 

Време за подготовка: около 20 минути

Време за приготвяне: около 5 минути

Общо време: 25 минути

Брой порции: 2-3 порции

Необходими продукти:

20 г уакаме (дехидратирано)

1 краставица

1 морков

1 авокадо

2 с. л. соев сос

1 с. л. оризов оцет

1 ч. л. сусамово олио

1 ч. л. мед (или агаве сироп за веган версия)

1 с. л. сусамени семена

1 с. л. нарязан пресен кориандър или магданоз (по избор)

щипка чили люспи (по избор)

Начин на приготвяне:

Сложете сушеното уакаме в купа и го залейте с топла вода. Оставете го да се накисва за около 10 минути, докато се разшири и омекне. След това го отцедете добре и го нарежете на дребни парчета. Обелете и нарежете краставицата на тънки ленти или полукръгчета. Обелете моркова и го настържете на тънки ленти (може да използвате ренде или нож за жулиени). Обелете и нарежете авокадото на кубчета.

В малка купа смесете соевия сос, оризовия оцет, сусамовото олио и меда (или агаве сиропа). Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

В голяма купа сложете нарязаното уакаме, краставицата, моркова и авокадото. Залейте със дресинга и разбъркайте внимателно, за да се покрият всички съставки с дресинга. Поръсете салатата със сусамени семена и нарязания кориандър или магданоз. Ако обичате пикантно, добавете щипка чили люспи. Сервирайте салатата веднага или я оставете в хладилника за около 10-15 минути, за да се смесят съставките още по-добре.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук