След като вече ви запознахме с 10-те доказани ползи от консумацията на авокадо, днес представяме няколко свежи и лесни за приготвяне рецепти с плода.
Авокадото лесно може да се включва в голямо разнообразие от рецепти. Притежава богата, кремообразна и мазна текстура и се съчетава с голямо изобилие от различни съставки. Може да се консумира и самостоятелно, но най-често се включва в рецепти за салата, смути и пастет.
Когато купувате авокадо, погледнете неговия външен вид и тегло – плодовете трябва да са тежки и твърди, то узрява при стайна температура за 2 дни. Проверете кората – не трябва да има повреди и петна, пукнатини и мръсотия. Ако има тъмни петна, това доказва прекомерното отглеждане на плода. Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник, където може да се съхранява до 1 седмица.
За да почистите плода лесно и бързо, трябва да намалите диаметъра му, докато ножът докосне костилката. След това разделете плода на 2 части и леко го завъртете – когато плодът е узрял, това не създава трудности. Трябва внимателно да изрежете костилката и да я извадите, на всяка половина направете още един малък разрез от горе до долу. След това внимателно издърпайте кожата – тя лесно се отделя от месестата част на плода.
Ето и трите лесни рецепти с авокадо, които определено заслужават вниманието ви:
Смути с авокадо
Необходими продукти:
1 узряло авокадо със средна големина;
1 шепа сурови зеленолистни зеленчуци (спанак, целина, рукола, цвекло и др.);
1 плод (узрял банан, круша, ябълка или ананас);
1 чаша вода или растително мляко от ориз, овес, лимец или бадеми (200 мл).
Можете да подсладите смутито с малко стевия, мед или нерафинирана захар. Можете да добавите различни здравословни и хранителни съставки като: семена от чиа, сини сливи, протеин на прах, екстра върджин кокосово масло.
Начин на приготвяне:
Обелете авокадото и го поставете в блендера заедно със зеленолистните зеленчуци, плода и течността, избрана според желанието ви. Разбъркайте добре, поне една – две минути, докато получите гладка, хомогенна смес. Консистенцията на сместа е пухкава и гъста, ако искате можете да добавите още течност, за да изпиете смутито по-лесно. Въпреки че плодовете придават естествена сладост на смутито от авокадо, можете да го подсладите допълнително.
Салата с авокадо и киноа
Необходими продукти:
1 брой авокадо
100 гр. киноа
5 броя чери домати
6 броя черни маслини
80 гр. царевица
пресен магданоз
1 с.л. зехтин
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо сварете кионоата в подсолена вода в съотношение 2:1 под капак. В салатена купа нарежете чери доматите на половинки и авокадото на кубчета. Добавете сварената царевица на зърна (може и от консерва). Изцедете киноата и я добавете в салатата, заедно с маслините. Полейте със зехтин и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете с нарязани листенца магданоз.
Домашно гуакамоле
Необходими продукти:
2 броя добре узряло авокадо
1 брой домат
½ глава лук
1 скилидка чесън
1 лайм/лимон
2 с.л. зехтин
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Обелете авокадото, отстранете костилката и го смачкайте с вилица в купичка. Накълцайте на много ситно лука и чесъна, и нарежете на дребни парченца домата. Добавете ги към намчканото авокадо. Изстискайте сока от 1 лайм, подправете с магданоз, зехтин и сол на вкус и разбъркайте добре. Сервирайте с препечени тънки филийки пълнозърнест хляб.
Станимир Михов
Станимир Михов е фитнес инструктор и консултант по спортно хранене. За лични консултации и повече информация можете да се обърнете директно към него, като посетите страницата му stanimirmihov.com