Летните супи трябва да са леки, бързи и лесни. Представяме ви една рецепта за супата от грах и мента, която си заслужава да опитате.
Необходими продукти:
1 с. л. екстра върджин зехтин
25 гр. масло
1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, смлян
5 чаши/750 гр. обелен пресен грах (или замразен грах)
няколко листа мента
1 л. зеленчуков бульон
морска сол или сол на вкус
смлян пипер на вкус
1/2 чаша/75 гр. прясно настърган пармезан (по желание)
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера леко загрейте зехтина и маслото. Добавете нарязания лук и гответе на тих огън за около 10 минути или докато лукът омекне. Бъркайте непрекъснато, за да сте сигурни, че лукът няма да загори.
Добавете чесъна и гответе още 3 минути, като отново разбърквате.
Добавете 3 3/4 чаши (562 гр.) пресен или замразен грах, нарязаните листа от мента и 2 3/4 чаши (750 мл.) от зеленчуковия бульон. Покрийте тенджерата с плътно затворен капак и гответе в продължение на 10 минути.
След като се свари, свалете от котлона и пасирайте супата с кухненски робот.
Върнете пасираната супа отново на котлона, подправете със сол и черен пипер и добавете останалия грах и бульона. Гответе още 5 минути, за да сте сигурни, че новодобавеният грах е сварен.
Ако използвате настърган пармезан, поставете малка купчинка в центъра на купата за супа. Изсипете топлата супа около сиренето. Поръсете с няколко капки екстра върджин зехтин.
Тази супа може да се съхранява до пет дни в хладилник, покрита. Можете също така и я да замразите за срок до три месеца.
Източник: thespruceeats.com, Снимка: pixabay.com