Рецепта на седмицата: Вкусна лютеница

5064 преглеждания

Вижте продукти и начин на приготвяне

Необходими продукти:

  • червени чушки - 20 кг
  • домати - 10 кг
  • патладжани - 5 кг
  • моркови - 3 кг
  • люти чушлета - 4 - 5 бр.
  • черен пипер - 1 пакетче, смлян
  • кимион - 1 пакетче, смлян
  • чубрица - 2 с.л., ронена
  • олио - 1 бутилка
  • захар - 200 г
  • сол на вкус

* мерки и количества

Начин на приготвяне:

Обелете доматите и смелете с машинка за мелене на месо. Изсипете в голяма тенджера или тава и сложете на не много силен огън, бъркайте постоянно, за да не загори.

Изпечете чушките и се наредете в затворен с капак съд или в найлонов плик, за да се задушат, след което обелете и почистете от дръжките и семената. Оставете за 2 часа в съд или тава под наклон, за да се изцедят и след това смелете с месомелачката.

Изпечете патладжаните и като изстинат, обелете и нарежете на парчета. Посолете и оставете да се отцедят за 2 часа, после смелете.

Почистете морковите и ги сварете с подсолена вода, смелете.

Смесете заедно всички смлени зеленчуци в тенджерата с доматеното пюре и бъркайте непрекъснато. 

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото на тънка струйка, сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер.

Лютеницата се вари на бавен огън и става готова, когато бъркалката започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда.

Слага се в бурканчета когато е леко изстинала. Запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан плат на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането на водата се засичат около 15-20 минути и се свалят от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Снимка: фрипик

Източник: gotvach.bg

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук