Днес ви представяме рецепта за вкусна и ароматна картофена запеканка с тиквички и чери домати, която е чудесен избор за лек обяд или вечеря. Комбинацията от картофи, свежи зеленчуци и разтопено сирене я превръща в истинска наслада, която се приготвя сравнително лесно и е подходяща както за семейна трапеза, така и за гости. Кремообразната смес от мляко, сметана и бяло вино придава на ястието мекота и дълбок вкус, а запечената коричка от сирене добавя неустоим завършек.
Време за подготовка: около 30 минути
Време за приготвяне: около 40 минути
*Общо време: около 70 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
80 г масло
150 мл бяло вино
250 мл прясно мляко
250 мл течна сметана
750 г картофи
200 г тиквички
100 г чери домати
сол на вкус
бял пипер (прясно смлян)
настъргано сирене за печене чедър и моцарела
Начин на приготвяне:
Започнете с нарязване на лука, чесъна, картофите и тиквичките на тънки кръгчета, а чери доматите — на половинки или шайби. В дълбок съд загрейте 30 г масло заедно с малко зехтин и задушете лука и чесъна за около 2-3 минути, докато омекнат и пуснат аромат. След това добавете бялото вино и оставете да поври кратко, за да се изпари алкохолът. Прибавете прясното мляко и течната сметана, изчакайте да заври и добавете картофите и тиквичките. Оставете ги да поврят няколко минути, докато леко омекнат. След това махнете съда от котлона, прибавете чери доматите и овкусете със сол и бял пипер. Загрейте фурната на 170°C с вентилатор и намаслете тава с останалите 20 г масло. Изсипете цялата смес в тавата, разпределете равномерно и поръсете обилно с настърганото сирене чедар и моцарела. Печете в средната част на фурната около 35-40 минути, докато ястието получи златиста, апетитна коричка и картофите са напълно готови. Поднесете топло, самостоятелно или като гарнитура.
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.