Представяме Ви три рецепти за студени супи, които са подходящи за горещите летни дни:
С тиквички и босилек
Необходими продукти:
- 2/3 чаша нарязан праз (само бялата част и малко от светло зелената)
- Зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязан
- 2 малки тиквички, нарязани
- Сокът на половин лимон
- 1 чаша вода
- ½ чаша пресен босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на кръгчета. Сложете леко намазнен тиган на котлона на среден огън и сипете в него праза с малко сол. Оставете за около 5-8 минути. Добавете чесъна и оставете за около 30 секунди. Свалете тигана от котлона. Смесете в блендер праза, тиквичките, лимоновия сок, водата и малко черен пипер и разбий. Добавете босилека и блендирайте отново. Опитайте и добавете подправки на вкус. Може да се добави и вода, ако така супата ви се струва много гъста. Сервирайте я със стайна температура или леко охладена.
С грах, мента и авокадо
Необходими продукти:
- 2 шепи спанак
- 6 чаши грах (може да е замразен или от консерва, че даже и суров)
- 4 чаши гореща вода
- 1 авокадо
- 2 супени лъжици прясна мента (само листата) или повече, ако предпочиташ по-ментов вкус
Начин на приготвяне:
Тази супа се прави много лесно. Сложете всички съставки в блендера и просто натиснете копчето.
Класическа с праз и картофи
Необходими продукти:
- 8 пресни стръка праз, измити и нарязани на дребно
- 2 стръка целина, нарязани на едро
- 1 морков, нарязан
- 50 грама масло
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 големи картофа, обелени и нарязани
- 1.5 литра зеленчуков бульон
- 150 мл течна сметана (препоръчваме растителна)
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза, целината и морковите. Оставете за 5 минути. Добавете зехтина, нарязания картоф и бульона. Оставете да къкри около 30 минути, след което проверете дали зеленчуците са сурови. Ако не са, свали тенджерата от котлона и пасирайте супата. Добавете сметаната и подправи на вкус. Ако ви ти се струва достатъчно гъста, върнете супата на котлона и я оставете да поври малко.
EspressoNews
източник: znamdaiam.bg