Необходими съставки:
- брашно - 550 г
- мая - 20 г (1/2 кубче)
- вода - 350 мл (хладка)
- сол - 1 с.л. (равна)
- захар - 1 ч.л.
- зехтин - 1 с.л. (може и олио)
В хладка вода разтворете маята и захарта и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното със солта, оформете кладенче и добавете сместа с маята и супената лъжица зехтин.
Замесете меко и нелепнещо тесто за хляб и го оформете на топка.
Поръсете съда, в който ще печете хляба с брашно. Сложете тестото и отгоре, с помощта на сито, също поръсете с брашно.
Оставете да втаса, а за по-бързи резултати, може да сложите тестото във фурната, с темпертаура около 30-40 градуса.
След като тестото удвои обема си, с остър нож направете няколко разреза. Изпечете в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
Две вкусни и лесни рецепти за приготвяне на паста |
Домашен лимонов сладолед |
Шоколадов кекс |
Торта с бял шоколад |
Снимка: Pixabay