Пиле по флорентински е една от любимите ни рецепти за вкусна вечеря.
Време за подготовка на продуктите: 5 минути
Време за готвене: 25 минути
Общо: 30 минути
Порции: 4 до 6
Необходими продукти:
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин (при необходимост можете да добавите още)
4 средно големи пилешки гърди (6 по-малки)
сол и прясно смлян черен пипер за подправка на пилешките гърди
½ чаша нарязан на кубчета лук
1 с. л. нарязан чесън
1 с. л. брашно
½ чаша бяло вино
1 чаша течна сметана
½ чаша пълномаслено мляко
¼ чаша пармезан
1 ч. л. сол
пресен черен пипер на вкус
около 3 чаши спанак
1 чаша нарязани на кубчета домати, отцедени
Начин на приготвяне:
Добавете маслото и зехтина в голям тиган, на средна степен на котлона. Овкусете пилешките гърди от двете страни със сол и черен пипер. След като маслото и олиото се сгорещят, добавете пилешките гърди и гответе по 4-5 минути от всяка страна, докато се зачервят добре.
Извадете пилето в чиния и го покрийте с фолио, за да остане топло.
Добавете лука в същия тиган и гответе за 3-4 минути, за да омекне, след това добавете чесъна и гответе още 1 минута. Поръсете с брашното, разбъркайте и гответе брашното за 1 минута. Налейте виното, за да обезглази тигана и разбъркайте добре, за да разбиете образувалите се бучки.
Добавете течната сметана, млякото, сиренето пармезан, солта и черения пипер в тигана. Разбъркайте и оставете да къкри за 2-3 минути, за да се сгъсти сосът. Добавете спанака и разбъркайте в соса, за да омекне, след което добавете нарязаните на кубчета домати.
Опитайте соса на вкус, след което добавете пилешките гърди обратно в тигана, като ги обливате в соса. Оставете ястието да къкри за около 7-8 минути.
Бележка за рецептата: Сосът ще се сгъсти повече, когато се охлади леко.
Източник и снимка: mantitlement.com