Представяме ви рецепта за салата с киноа, която е пълна с протеини и свежи средиземноморски вкусове. Миксът от вкусове и текстури е просто невероятен, а салатата е обилна, здравословна и много вкусна.
Време за подготовка на продуктите: 10 мин
Време за готвене: 10 мин
Общо време: 20 мин
Порции: 4 до 6
Необходими продукти:
1 чаша киноа неварена
½ чаша сушени домати в олио, нарязани на кубчета (по желание може да замените с пресни домати)
½ чаша маслини „Каламата“
¼ чаша лилав лук, нарязан на кубчета
1 чаша нарязана краставица
½ чаша дребна червена чушка, нарязана на кубчета
½ чаша пресен магданоз, нарязан
1 чаша бейби моцарела на перли или нарязани на кубчета моцарела (по желание може да замените със натрошено сирене фета)
1 голямо авокадо на кубчета
Марината:
сокът от един лимон
1 с. л. червен винен оцет
1 ч. л мед
¼ чаша зехтин
1 ч. л. смлян чесън
1 ч. л. сух риган
½ ч. ч сух босилек
½ ч. л. сол
½ ч. ч. черен пипер, прясно смлян
¼ ч. л. чили на люспи по (избор)
Начин на приготвяне:
Пригответе киноата според указанията на опаковката. Междувременно нарежете на кубчета всичките зеленчуци и подправки и ги сложете в купа.
В малък буркан или купа смесете съставките за марината. След като киноата се свари и охлади малко, комбинирайте киноата, марината и зеленчуците заедно (без сиренето и авокадото) и разбъркайте добре.
След като тази стъпка е направена, добавете перлите моцарела и нарязаното на кубчета авокадо. Разбъркайте внимателно
Прехвърлете в чинии и сервирайте.
Бележки към рецептата:
Не забравяйте да изплакнете киноата си, преди да я приготвите, това премахва горчивината.
Когато готвите киноа, можете да добавите няколко щипки сол към водата, за да я овкусите докато се готви.
Охладете киноата добре, за да не загрява останалите продукти в салатата.
Източник: cookinwithmima.com, Снимка: freepik.com, Превод и адаптация: EspressoNews