Паламудът е чудесен избор за вкусна и питателна рецепта, особено през есента, защото това е сезонът, когато рибата е най-вкусна и богата на полезни мазнини. Предлагам ви рецепта за паладуд на фурна с домати и зеленчуци, която съчетава класическите есенни вкусове и е лесна за приготвяне.
Време за подготовка: 15-20 минути
Време за приготвяне: 30-35 минути
Общо време: около 50-55 минути
Брой порции: 4
Необходими продукти:
1 среден паламуд, почистен и нарязан на шайби
3-4 средни домата
1 голяма глава лук
2 моркова
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
1 лимон
2-3 с. л. зехтин или олио
пресен магданоз или мащерка (по избор)
сол и черен пипер на вкус
малко бяло вино (по желание, около 50 мл)
Начин на приготвяне:
Подготовка на рибата: Нарежете почистения паламуд на шайби и го поръсете със сол и черен пипер. По желание може да го оставите да престои в марината от малко лимонов сок и зехтин, за 10-15 минути.
Подготовка на зеленчуците: Нарежете лука на полумесеци, доматите на шайби, морковите на тънки кръгчета, а чушката на ивици. Чесънът може да се нареже на ситно или да се остави на по-едри парчета, за по-интензивен аромат.
В тава, която е подходяща за печене, сложете част от зеленчуците на дъното – лук, домати и чушка. Върху тях нареди шайбите от паламуда, след което добавете останалите зеленчуци, така че рибата да е добре обградена и овкусена.
Полейте всичко с малко зехтин, добавете пресни подправки като мащерка или магданоз и залейте с малко бяло вино, ако използвате. Сложете и няколко резена лимон между парчетата риба за по-свеж аромат.
Ястието се пече в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-35 минути, докато рибата е напълно готова, а зеленчуците са омекнали и леко карамелизирани.
Поднесете ястието топло, поръсено с пресен магданоз и гарнитура от печените зеленчуци. Можете да го сервирате и с препечени филийки или варени картофи, които чудесно допълват вкуса. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.